Wat is nou schoonheid bij de Marokkaanse vrouw? Zelf ben ik van Marokkaanse afkomst maar ben ik zoals jullie al weten geboren en getogen in Amsterdam. Iedere keer wanneer ik het Noord- Afrikaanse land binnen treed, worden mij allerlei natuurlijke schoonheidsproducten aangesmeerd van familieleden en vrienden en worden de schoonheidsrituelen besproken. Wat gebruiken de Marokkaanse vrouwen om hun schoonheid te behouden?

Marokkaanse vrouw.

Hoe zag de schoonheid bij de Marokkaanse vrouw er vroeger uit? Die vraag kon ik aan niemand anders stellen dan aan mijn eigen moeder die in Marokko is geboren. Waarop zij als antwoord heeft gegeven: ”De vrouw moest en moet zich nog steeds goed verzorgen, mooi glanzend haar hebben, ogen opgemaakt met khol ( in het Arabisch spreek je het uit als Ku-hul). Henna op de handen is ook iets wat de vrouw mooier maakt. Zodra er even tijd was brachten wij als meisjes henna op de handen en voeten aan’’.

Kohl houder en stokje- foto: Kawtar Zanzoun

Kohl houder en stokje- foto: Kawtar Zanzoun

Khol, is wat voor ons de westerse kholpotlood is. Bij de Marokkaanse Khol gebruik je een houten stokje om de zwarte poeder aan te brengen.

In een aflevering van The Price of Beauty, merkte  Jessica Simpson aan de Marokkaanse zangeres Khansa Batma, die haar het één en ander vertelt over de schoonheid in Marokko, dat ze er vol met zelfvertrouwen bij zat waarbij Jessica haar vroeg: ”What makes Moroccan women feel beautiful? ”Waarbij ze dit als antwoord kreeg: ”It isn’t about the dress you wear or the food you eat, it’s about how you act and carry yourself’’.

The Beauty

Na mijn eigen ervaringen en gesprekken met zowel mijn moeder, nichten, tantes en oma hechten de Marokkaanse vrouwen veel waarden aan een schoon lichaam. Waarbij het bezoeken van de hammam een schoonheidsritueel is. Door de warmte en het zweten kunnen de poriën zich openen, waarna je je lichaam inzeept met zwarte zeep, dat gemaakt wordt van zongerijpte olijven. In het Arabisch spreek je de zeep als volgt uit: Sabon el beldi. Zodra de zeep zich heeft ingetrokken wordt het lichaam gescrubd met een speciale zwarte, ruwe washand.

srub washandje-foto by: aliexpress.com

srub washandje-foto by: aliexpress.com

Kleimasker: ‘Ghassoul’

Het schoonheidsritueel moet nog worden afgemaakt met het kleimasker ‘Ghassoul’. Dit is lava- aarde dat zich bevindt in het Marokkaanse Atlasgebergte. Het bevat hoog gehalte magnesium, ijzer, kalium, natrium en pro-vitamine. Ghassoul verwijdert alle onzuiverheden en dode huidcellen. Ghassoul kan ook worden gebruikt voor het haar in plaats van shampoo (bron).

Als Ghassoul met water in aanmerking komt wordt het smeerbaar klei en dat breng je op je lichaam. De zwarte zeep en het kleimasker zijn beide natuurlijke producten. Mijn moeder heeft gezegd, dat de Marokkaanse vrouw haar schoonheid behoudt door zich goed te verzorgen met natuurlijke producten.

Ghassoul- Foto by: womanistical.nl

Ghassoul- Foto by: womanistical.nl

Arganolie.

Ook wel het goud uit Marokko. Je komt vast wel schoonheidsproducten bij de drogist tegen waar Arganolie in is verwerkt. Maar wat is het precies? Het is een plantaardige olie dat geperst wordt uit de pitten van de zeldzame Marokkaanse Arganboom (bron).

Waar is het goed voor?

Het wordt ook wel het wondermiddel genoemd, het bevat: onverzadigde vetzuren, vitamine E en antioxidanten. Arganolie beschermt de huid en het haar tegen uitdroging, een droge huid zorgt namelijk voor een snellere huidveroudering, de olie gaat de rimpels tegen en het versoepelt de huid(bron).

Arganboom- foto by: Afrikatour.nl

Arganboom- foto by: Afrikatour.nl

Het breken van de pitten. foto by: Afrikatour.nl

Het breken van de pitten. foto by: Afrikatour.nl

”Schoonheid voor de Marokkaanse vrouw is: Goed schoon zijn en jezelf goed verzorgen voornamelijk met natuurlijke producten”, aldus mijn moeder. Zelf krijg ik in Marokko iedere keer te horen dat ik meer gebruik moet maken van de natuurlijke producten die het land aanbiedt.

Om het Marokkaanse gedeelte af te sluiten wil ik jullie de Marokkaanse ‘magic lipstick’ laten zien:

Green lipstick- foto by: Kawtar Zanzoun

Green lipstick- foto by: Kawtar     Zanzoun

Green become red- foto by: Kawtar Zanzoun

Green become red- foto: Fatima Ez- Z.

Advertenties