Even een reis door Afrika, om precies te zijn het land Ethiopië en pak daarbij het Mursi en Suri volk, deze staan bekend met de lipschotel. Zodra deze vrouwen de leeftijd van 15 of 16 benaderen wordt de lip doorboord. Maar waarom dragen deze vrouwen nou een lipschotel? Is het een teken van schoonheid? Voor het antwoord op deze vragen heb ik het één en ander opgezocht en heb ik antropoloog Jan Abbink gesproken.

foto by: Plazilla.com/meer-dan-het-westerse-schoonheidsideaal

foto by: Plazilla.com/meer-dan-het-westerse-schoonheidsideaal

Wat is een lipschotel?

Misschien heb je het vaker zien langskomen, op televisie of op het internet. De opvallende lipschotels in de lippen van de Mursi en Suri vrouwen. Het is een ronde schijf van klei of hout, dat in de onder- of bovenlip wordt aangebracht om de lip op te rekken. Telkens wordt er een grotere schijf geplaatst en daardoor wordt het gat in de lip alsmaar groter(bron). Met het nauwkeurig optrekken van de lip kan er soms een lipplaat met een diameter van meer dan twintig centimeter worden geplaatst. Om meer ruimte te creëren worden hun voorste twee ondertanden verwijderd(bron).

Waarom dragen deze vrouwen een lipschotel?

Je kent het vast wel, een huwelijksaanzoek. De man van je dromen neemt jou zoals je bent, hij gaat op zijn knieën en doet een ring om je vinger thats it. In Ethiopië gaat het anders althans deze stam. De grootte van de lipschotel bepaalt de bruidsschat. De toekomstige echtgenoot kan aan het formaat van de lipplaat zien hoe rijk de vrouw is(bron). En dat bepaalt wat de familie van de toekomstige bruidegom als goederen moet leveren aan de familie van de aanstaande bruid om een familierelatie te vormen(bron).

Maar wat is de oorsprong van de lipschotel?

Dat vroeg ik aan professor Jan Abbink, die onderzoeken doet naar de geschiedenis en culturen van de Hoorn van Afrika(Noordoost Afrika) en met name Ethiopië.

”Niemand heeft dat kunnen achterhalen, de oorsprong van de lipschotels blijft onbekend’’.

Is de lipschotel een schoonheidsideaal?

”Ja, de lipschotel wordt geassocieerd met schoonheid, ze vinden het mooi en het straalt een bepaalde status. Zowel de ongetrouwde als getrouwde Suri en Mursi vrouwen dragen de schotels. En vooral na het huwelijk mag de schotel in de publieke sfeer niet af, het is belangrijk voor die vrouwen dat de mensen kunnen zien hoe groot de lipschotel is. Hoe groter hoe beter. Dus alleen thuis met familie zou de vrouw de plaat eventueel kunnen verwijderen. De lipschotel is een deel van hun lichaam, het is ongemakkelijk voor deze vrouwen als ze er even zonder bijlopen’’.

Is er een verschil tussen de Mursi en de Suri vrouwen op het gebied van de lipschotels?

”Nee, beiden hebben ze dezelfde gewoontes, dragen de lipschotels, ze lijken op elkaar en spreken ook dezelfde taal’’.

Ook zijn er vrouwen die na het huwelijk hun man plezieren door nog grotere schotels aan te brengen. Daardoor neemt hun schoonheid en afhankelijkheid toe. Er kan namelijk niet gegeten worden door zo een plaat in de lip maar ook het converseren is haast niet mogelijk(bron). De vrouwen laten daardoor hun dapperheid zien en vinden het mooi maar ook de Mursi mannen vinden het geweldig.

Ben je geïnteresseerd in hoe er nou zo een lipschotel wordt aangebracht? bekijk het filmpje maar eens en laat eens even weten wat je er van vindt.

Advertenties