photo by: Weheartit.com

photo by: Weheartit.com

”Dag schoonheid’’ hoor jij dat ook vaak? Of het wordt tegen jou gezegd of je hoort het in Soap- series als Goede Tijden en Slechte Tijden. Wat versta jij onder schoonheid? Elk individu ervaart het begrip schoonheid op zijn of haar eigen manier. Ik ben gaan graven naar het onderwerp en heb historicus en socioloog Michaël Deinema er kort over gesproken.

 

 Laten we kijken naar  de term ‘ schoonheid’

De betekenis van schoonheid; Van Dale omschrijft het woord als ‘ de eigenschap van mooi zijn’, ‘iets moois’.  Schoonheid  slaat voornamelijk op de eigenschappen van het lichaam en het gezicht. Je kan schoonheid uit verschillende perspectieven bekijken, zo heb je de innerlijke- en de uiterlijke schoonheid. Onder het innerlijke gedeelte verstaan we min of meer de karaktereigenschappen van een persoon, je kijkt en beoordeeld dan subjectief naar de schoonheid. Als je het hebt over de uiterlijke schoonheid, kijk je puur alleen naar de buitenkant  en stel je voor jezelf vast of je iets mooi vindt of niet.

Waar komt schoonheid vandaan?

Schoonheid is het idee of gevoel van wat wij mooi vinden, of het nou een mens, dier of een ding is. Het menselijk idee over wat mooi is, komt uit het verre verleden waarin alles om voortplanting draaide. Vroeger moest je een partner vinden die geschikt was voor de voortplanting. Jonge vrouwen met een gave huid, dik glanzend haar en met vrouwelijke rondingen waren het meest gewild. Vrouwen met deze beschrijvingen, straalden vruchtbaarheid uit en dit is precies wat de man in een vrouw zocht. Er zijn nog mannen die deze kenmerken in een vrouw zoeken.

Schoonheid is altijd belangrijk geweest, al in de tijd van de oude Egyptenaren.  Dit is bewezen doordat mensen in koninklijke graven vanuit die tijd,  toiletspullen en zalfjes vonden. In het graf van Toetanchamon werden er make- up producten gevonden zoals kohlstukjes, wat voor ons het huidige oogpotlood is.

Uiterlijk van de mens

Zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen blijkt er uit een onderzoek dat het uiterlijk van de mens er degelijk aan toe doet. Je bent toch wel het visitekaartje van de persoon die je tegenover je hebt. Maar hoe er op dit moment naar ‘schoonheid’ wordt gekeken waren de schoonheidsidealen van vroeger toch niet helemaal hetzelfde.

Schoonheidsidealen verschillen per persoon, opvoeding en cultuur. De denkbeelden over schoonheid veranderen continu. Maar wie bepaalt nou wat het ultieme schoonheidsideaal is? Door de veranderingen van de schoonheidsidealen, heeft elke tijd zijn eigen beauty- beeld. Een aantal vrouwen houden zich bezig met het juiste beeld en proberen zich daaraan te voldoen, bijvoorbeeld door te lijnen en volop te sporten. Misschien herken je jezelf hierin. De  knappe, slanke en afgetrainde vrouwen op de covers van bladen als; Cosmopolitan en de Elle magazine.

Maar is het een realistisch en haalbaar ideaal?….

Mensen hebben steeds meer moeite met het dierlijke, namelijk lichaamshaar

Wetenschappers van de Uva( Universiteit van Amsterdam) zijn momenteel bezig met een onderzoek, namelijk hoe de ideale man en vrouw er volgens de Europeanen uit zien, zo zou er duidelijk moeten worden waardoor ons idee over schoonheid wordt gevormd.

Historicus en socioloog Michaël Deinema die overigens ook mee doet aan het onderzoek, zegt dat iedereen iets anders mooi vindt. Volgens Michaël Deinema, is sinds de twintigste eeuw het schoonheidsideaal bij de vrouw;  ”hoe slanker hoe beter’’ geworden. Maar er bestaat niet maar één schoonheidsideaal.

De Vlaamse schilder Peter Paul Rubens,  ook wel de bekendste liefhebber van volle vrouwen. Tekende vooral vrouwen met lichaamsvet,  destijds keek men naar dat soort schilderijen en probeerde zij zich daarmee te identificeren.

Het schoonheidsbeeld volgens Rubens:

Schilderij van: Peter Paul Rubens. Foto by: Weheartit.com

Schilderij van: Peter Paul Rubens. photo by: Weheartit.com

Het schoonheidsbeeld van nu:

Cover ELLE. photo by magazine-covers.com

Cover ELLE. photo by magazine-covers.com

photo by: Weheartit.com

photo by: Weheartit.com

In deze tijd zie je voornamelijk de magere modellen in tijdschriften en andere media, op dit moment is dat ook het schoonheidsideaal. ”Mensen hebben steeds meer moeite met het dierlijke, namelijk lichaamshaar. Vroeger hadden mensen daar veel minder last van’’, aldus Deinema.  Vroeger liepen er dus gerust vrouwen met been- en okselhaar…  Vraag jezelf eens af: Hoe zal jou reactie zijn als er een jonge vrouw langs loopt in een mooi jurkje met been- en okselhaar?…

Advertenties